miércoles, 1 de junio de 2022

[La fàbrica digital] Els nous obrers digitals i la lluita pels seus drets laborals

La tecnologia ha obert noves maneres de guanyar-se la vida dominades per la precarietat i el desconeixement. Diferents sectors s’organitzen i comparteixen les seves experiències per mirar de revertir aquestes dinàmiques en un món digital que sembla que mai no s’esgota

Una marca va contactar amb la tiktoker i instagramer Miriam Jiménez. Li va proposar una col·laboració i la noia hi va acceptar. La seva sorpresa va arribar passat un temps, quan es va adonar que només obtindria un rèdit econòmic si els seus seguidors feien la compra a través de l’enllaç que oferia, a més de fer servir el seu cupó de descompte. “La gent, el que fa, és quedar-se amb el codi i comprar en un altre moment, així que la firma està guanyant diners amb la meva promoció, però a mi no m’arriba res de tot això”, afirma la jove, de 25 anys.

És un dels escenaris d’inseguretat i incertesa a què s’enfronten els professionals que creen contingut a les xarxes socials. La irrupció de noves eines tecnològiques, sobretot Twitch i TikTok, però també la consolidació de YouTube, ha generat noves maneres de guanyar-se la vida. En resum, el que es podria anomenar feina, per bé que amb els drets laborals gairebé per definir. La indefensió que això produeix en aquests treballadors i treballadores, normalment joves i sense experiència prèvia en el sector, fa palesa la necessitat, com en qualsevol altra feina, d’un lloc de trobada on compartir les seves experiències, i més encara en un àmbit laboral nou.

Seguir leyendo AQUÍ

No hay comentarios:

Publicar un comentario